Boala Gaucher: ceea ce trebuie să știți
Boala Gaucher: ceea ce trebuie să știți
boala Gaucher rezultă dintr -o deficiență de enzimă ereditară. Poate duce la o serie de simptome, inclusiv un abdomen umflat, anemie și o susceptibilitate la vânătăi.
Gaucher este o tulburare de depozitare lizozomală (LSD). Este cel mai răspândit din aproape 50 de LSD care au fost identificate.
Alte nume pentru boala Gaucher sunt boala Gaucher sau deficiența de glucocerebrosidază. Este pronunțat „Go-shays”.
Starea se crede că afectează între 1 din 50.000 și 1 din 100.000 de persoane. Mai puțin de 1 la sută din populația din SUA sunt transportatori pentru boala Gaucher de tip 1.
între 1 din 500 și 1 din 1.000 de sugari născuți din Ashkenazi Părinți evrei are boala Gaucher. Rata transportatorului în rândul acestei populații este de aproximativ 1 din 14 persoane.
Ce este?
O persoană cu boala Gaucher nu are o enzimă sau proteină, cunoscută sub numele de glucocerebrosidază.
glucocerebrosidaza descompune un tip de grăsime, sau lipide, cunoscut sub numele de glucosilceramidă sau glucocerebroside, în zahăr și grăsimi simple pentru a fi utilizate pentru energie.
Dacă lipidul nu este defalcat, va începe să se colecteze în interiorul celulelor creierului, măduvei osoase, plămânilor, splinei și ficatului. Aceste organe nu vor putea funcționa corect.
Lipidul poate colecta și în macrofage, un tip de celule albe din sânge.
glucocerebrosidaza există în lizozomi, structuri asemănătoare sacului în interiorul celulelor. Lizozomii descompun substanțele nedorite în cele mai simple, astfel încât celula să le poată folosi pentru a face material nou sau pentru a le expulza.
Dacă enzima care descompune produsul deșeu lipsește, deșeurile se acumulează în celule.
Dacă se acumulează prea multe deșeuri, celulele nu vor mai funcționa corect. Pot rezulta probleme grave de sănătate.
Alte boli de depozitare lizozomală (LSD) includ boli POMPE, Hunter, Fabry și Hurler.
simptome
Există trei tipuri de boală Gaucher. Principalele semne și simptome sunt o extindere a ficatului și a splinei, a bolii osoase și a unui număr scăzut de trombocite și hemoglobină, dar nu toată lumea va avea aceleași simptome.
cel mai frecvent semn este o splină mărită, numită splenomegalie. Acest lucru nu poate provoca niciun disconfort individului sau poate determina abdomenul să fie umflat, plin sau dureros.
poate provoca, de asemenea, disfuncții de globule de trombocite și roșii, deoarece splina este un centru de procesare pentru aceste celule. Placata scăzută și globulele roșii din corp provoacă oboseală, vânătăi ușoare și sângerare.
tip 1
Acesta este cel mai frecvent tip. Reprezintă aproximativ 9 în 10 cazuri. Simptomele tind să fie mai puțin severe, iar boala nu afectează creierul.
Severitatea simptomelor și vârsta de debut diferă între indivizi. Diagnosticul poate apărea în copilărie sau la vârsta adultă.
Semnele și simptomele includ:
- anemie, ceea ce duce la oboseală și lipsa de energie și rezistență
- trombocitopenie sau număr scăzut de trombocite din sânge, conducând conducând la nasul de nas
- osteoporoza poate duce la dureri osoase, subțierea oaselor, lărgirea oaselor deasupra articulației genunchiului și deteriorarea articulațiilor, în special la șolduri și umeri
- leziuni hepatice, inclusiv o Ficatul extins și pinguecule, sau pete galbene în ochi
Alte probleme includ:
- Puberty întârziată
- Splina mărită
- Probleme pulmonare
Numerele de trombocite scăzute pot facilita o persoană să se învârtă și să sângereze, deoarece durează mult timp pentru ca sângele să se coaguleze.
tip 2
tip 2 este cea mai rară și cea mai severă formă a bolii Gaucher. Are aceleași simptome ca tipul 1, dar afectează și sistemul nervos.
Acest tip este cunoscut și sub numele de forma neuronopatică infantilă acută și reprezintă 1 din 20 de cazuri de boală.
implică anomalii ale trunchiului cerebral și grav și progresând rapid leziunile cerebrale. Semnele și simptomele apar de obicei la vârsta de 3 până la 6 luni.
În plus față de semnele și simptomele observate la tipul 1, tipul 2 poate implica:
- Dezvoltare slabă
- Apnee, unde respirația se oprește temporar în timpul Sleep
- convulsii și mișcări de smucitură
- rigiditate
- Dificultate de supt și înghițire
Aceasta este o formă fatală a bolii lui Gaucher Și majoritatea copiilor nu supraviețuiesc peste vârsta de 2 ani.
tip 3
Această formă este mai rară decât tipul 1, dar mai frecventă decât tipul 2.
Semnele și simptomele apar de obicei în copilărie sau adolescență și progresează mai mult Încet decât în tipul 2. Se numește adesea boala Gaucher neuronopatică cronică.
Deteriorarea creierului este posibilă, dar nu la fel de grav ca în tipul 2.
În plus față de semnele și simptomele de tip 1, tipul 3 poate implica:
Boala Gaucherului Norbottnian este un fel de tip 3. Simptomele nu pot deveni evidente până la vârsta adultă.
Boala Gaucherului Letal perinatal este cel mai sever tip. Complicațiile apar înainte de naștere sau în perioada fragedă. Simptomele includ umflarea extinsă, pielea și problemele neurologice. În mod normal este fatal, fie înainte de naștere, fie la câteva zile după.
cauzează
Boala Gaucher se întâmplă din cauza unei mutații recesive la o genă numită GBA. GBA este localizat pe cromozomul 1.
oamenii au în mod normal două copii ale genelor care spun corpului să producă enzima glucocerebrosidază și ambele copii funcționează corect.
Dacă o copie este defectă, persoana nu va dezvolta boala Gaucher, deoarece doar o genă funcțională poate produce suficient din enzimă.
Persoana cu o genă defectuoasă nu se va îmbolnăvi, dar va fi un transportator. Ei pot transmite gena.
Dacă ambii părinți sunt purtători, un copil va avea:
- 25 % șanse de moștenire a două gene defecte și de a avea boala Gaucher
- 50 % la sută Riscul de a moșteni o genă defectuoasă și de a fi un purtător
- 25 la sută șanse de a moșteni gene defectuoase și nici nu are boala lui Gaucher, nici un purtător
Un purtător nu poate transmite mai departe gena, dar nu neapărat boala.
Diagnostic
Dacă semnele și simptomele sugerează că boala Gaucher poate fi prezentă sau dacă există un istoric familial, medicul va referi individul la un specialist genetic.
Testele de sânge pot identifica niveluri scăzute de glucocerebrosidază.
Testarea genetică caută cele mai frecvente patru mutații genetice, N370s, L444P, 84GG și IVS2 [+1] și unele mai puțin comune.
Acest test nu este complet fiabil, deoarece mutațiile genetice întregi care pot fi legate de boala Gaucher nu sunt încă cunoscute.
Testarea genetică pentru aceste patru mutații este cuprinsă între 90 și 95 la sută exactă în diagnosticarea bolii lui Gaucher în populația evreiască Ashkenazi și 50 % până la 60 la sută exactă în populația generală.
Testarea genetică combinată cu testul enzimei ajută la diagnosticarea bolii lui Gaucher reduslim pareri cu exactitate.
Dacă o femeie cu o genă defectă rămâne însărcinată, screeningul prenatal poate ajuta la prezicerea dacă fătul este probabil să aibă afecțiunea.
- Amniocentesis testează celulele din lichidul amniotic
- Eșantionarea de viloze corionice (CVS) testează țesutul din placenta
Testarea genetică înainte de Concepția poate prezice șansele unui cuplu de a avea un copil cu boala lui Gaucher. Cei cu o istorie familială a afecțiunii și cei de la Ashkenazi evreiască Descent pot dori să întrebe despre consilierea genetică.
tratament
Nu există leac pentru boala Gaucher, dar tratamentul poate ajuta la scăderea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.
Pentru pacienții cu boală Gaucher de tip 2, este disponibilă terapia de înlocuire a enzimei, dar nu există un tratament eficient pentru leziunile cerebrale severe care este probabil să apară.
Unii pacienți cu tip 1 ușor nu au nevoie de tratament, dar ar trebui monitorizați periodic.
Pentru pacienții cu boala Gaucher de tip 1 sau 3, o serie de terapii pot ajuta.
Terapia de înlocuire a enzimei (ERT)
Acest tratament înlocuiește glucocerebrosidaza deficitară cu glucocerebrosidază recombinantă intravenoasă sau imiglucrază.
ert poate ajuta mulți pacienți cu tipul 1, iar unii cu tipul 3.
poate preveni mărirea ficatului și splinei și poate îmbunătăți numărul de trombocite din sânge densitatea osoasă. Scopul principal este de a reduce simptomele și de a încerca să prevină complicații ireversibile.
ert nu tratează problemele sistemului nervos, de exemplu leziuni cerebrale, la pacienții cu tipuri 2 și 3.
Terapia de reducere a substratului (SRT)
SRT AIMS Pentru a reduce producția și acumularea de substrat sau de deșeuri, în celule.
reduce cantitatea de deșeuri pe care o celule o face prin scăderea producției de glucocerebroside, substratul pentru enzima deficitară.
Miglustat, sau Zavesca, este aprobat de Administrația pentru Alimente și Droguri din Statele Unite (FDA) ca medicament cu prescripție orală pentru adulți cu boala Gaucher de tip 1 până la 1.
Producătorii medicamentului sfătuiesc ca pacienții să folosească Zavesca numai dacă nu pot fi tratați cu ERT.
Pacienții nu ar fi trebuit niciodată să nu fi primit ERT sau să nu mai folosească cel puțin 6 luni.
O femeie nu ar trebui să folosească Zavesca dacă intenționează să rămână însărcinată sau în timp ce este însărcinată sau alăptează.
Transplant de măduvă osoasă
Un transplant de măduvă osoasă, cunoscut și sub numele de transplant de celule stem, înlocuiește măduva osoasă care a fost deteriorată de Gaucher cu celule stem ale măduvei osoase sănătoase.
măduva osoasă este un țesut spongios găsit în centrele goale ale unor oase. Celulele măduvei osoase produc celule sanguine, inclusiv globulele roșii și albe și trombocitele. Trombocitele ajută la oprirea sângerării.
Transplantul de măduvă osoasă este utilizat doar în cazuri severe de boală a lui Gaucher. Există riscul de complicații grave, inclusiv infecție și respingere.
complicații
Gaucher este o boală progresivă, ceea ce înseamnă că se dezvoltă treptat. Complicațiile vor depinde de ce tip de simptome are persoana și cât de severe sunt.
osteoporoza poate duce la un risc crescut de fracturi, durere și alte probleme, iar riscul mai mare de sângerare poate avea, de asemenea, un impact asupra diferitelor aspecte ale sănătății.
pot apărea unele complicații suplimentare.
Cancer: Poate exista un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic, melanom malign și limfom non-Hodgkin, potrivit cercetărilor publicate în JAMA, dar niciun risc crescut de alte tipuri de cancer. Fundația Națională Gaucher sugerează că există un risc crescut de mielom și carcinom hepatocelular sau cancer hepatic.
Boala Parkinson: poate exista o legătură cu Parkinson, potrivit unui studiu publicat în Autofagy.
Complicațiile legate de tipul 2 Gaucher pot fi severe.
Acestea includ:
- Disfagie, sau dificultăți de înghițire
- Probleme cu mersul
- convulsii
Aceste probleme se înrăutățesc și pot fi în cele din urmă fatale.
Cea mai frecventă complicație pentru pacienții cu boala Gaucher de tip 3 este calcificarea valvelor cardiace, ceea ce duce la stenoză aortică.
Outlook
Un diagnostic precoce și un tratament prompt vor îmbunătăți perspectivele pentru persoanele cu Gaucher’s.
Cercetări publicate în American Journal of Hematology sugerează că viața medie de viață Speranța unei persoane cu boala Gaucher de tip 1 este de 68 de ani, comparativ cu 77 de ani în restul populației.
Majoritatea pacienților cu boala Gaucher de tip 2 nu vor supraviețui dincolo de primii 2 ani de viață.
Fundația Națională Gaucher spune că speranța de viață pentru boala Gaucher de tip 3 este mai scurtă, dar persoanele cu cazuri ușoare care primesc tratament pot trăi în anii 50.
Cercetătorii speră că, pe măsură ce descoperă mai multe despre boală, noile tratamente pot îmbunătăți perspectivele pentru persoanele cu toate formele bolii.
- Blood/hematologie
- Oase/Ortopedie
- Pediatrie/Sănătate pentru copii
Știri medicale de astăzi au orientări stricte de aprovizionare și Desenează doar din studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare – inclusiv studii, referințe științifice și statistici – în cadrul fiecărui articol și le enumerăm, de asemenea, în secțiunea Resurse din partea de jos a articolelor noastre. Puteți afla mai multe despre modul în care ne asigurăm că conținutul nostru este precis și actual citind politica noastră editorială .
- Sista, R. S., Wang, T., Wu, N., Graham, C ., Eckhardt, A., Winger, T., … Pamula, V. K. (2013, septembrie). Screening multiplex nou -născut pentru boli Pompe, Fabry, Hunter, Gaucher și Hurler folosind o platformă microfluidică digitală. Clinica Chimica Acta, 424, 12-8