Каква е разликата между плодовете и зеленчуците?

Каква е разликата между плодовете и зеленчуците?

плодове и зеленчуци са съществена част от хранителната диета. Те съдържат витамини, минерали, фибри и други хранителни вещества.

Въпреки че и двамата съставляват основата на хранителна диета, плодовете и зеленчуците имат класификации въз основа на своята ботаническа структура. The fruits people eat are the seed-bearing structure in flowering plants, while vegetables consist of edible plant stems, leaves, and other plant components.

The Department of Agriculture recommends adults consume 1.5 to 2.5 cups of fruit per ден.

В допълнение към плодовете, те трябва да се стремят да ядат 2 до 4 чаши зеленчуци. Тези препоръки варират в зависимост от възрастта, теглото и пола на човек.

Според проучване от 2015 г. повечето възрастни в Съединените щати не консумират достатъчно продукция.

Проучването показа, че само 12,2% отговарят на ежедневния прием на плодове, докато 9,3% отговарят на дневния прием на зеленчуци. Достъпът вероятно е проблем, тъй като само 7% от възрастните близо до или под нивото на бедност съобщават, че са яли необходимото количество зеленчуци на ден.

Прочетете повече, за да научите за разликите между плодовете и зеленчуците, здравето, здравето Предимства на двете, и на достъпните начини за консумация на повече плодове и зеленчуци.

Каква е разликата?

плодове и зеленчуци съдържат различни части от растенията, от които растат.

Плодовете идват от цъфтящата част на растението и съдържат семена. За разлика от тях, зеленчуците са ядливи части на растение, като листата, стъблото, корени и крушки.

Хората често свързват плодовете със сладост и зеленчуци с пикантен вкус. Въпреки че това често е вярно, ботаниците класифицират някои пикантни продукти като плодове, като домати.

Обикновено грешат плодове и зеленчуци

Средни плодове и сладки зеленчуци понякога причиняват объркване по отношение на тяхната класификация. Освен това ботаниците и кулинарните експерти не са съгласни с класификацията на някои плодове и зеленчуци, като допълнително усложняват въпроса.

Ботаниците класифицират плодовете и зеленчуците въз основа на частта от растението, която произхождат. Въпреки това, готвачите използват вкусови профили, като сладки или пикантни, за да решат дали нещо е зеленчук или плод.

По -долу са някои плодове и зеленчуци, които се вписват в две различни категории и че хората често се смесват.

Домат

Докато доматът е технически плод – според ботаниците – мнозина го смятат за зеленчук поради своя пикантна аромат.

fooddata central ( FDC), Централната база данни за хранителни вещества на САЩ, класифицира доматите като зеленчуци. Въпреки това, домат расте от цветето на растението и има семена, което го прави плод.

краставица

Според FDC, краставиците също са зеленчуци.

Краставиците обаче идват от цветята на растенията. Те също имат семена в тях, класифицирайки ги като плод.

rhubarb

Хората могат да разглеждат ревен като плод поради отличителния си аромат и роля в различни печива.

Въпреки че FDC също го класифицира като плод, ботаниците не са съгласни. Частта от хората, които хората ядат, е стъблото, което го прави зеленчук, а не плод.

Зеленият боб

Повечето хора смятат зеления боб за зеленчуци, а FDC е съгласен.

Независимо от това, зеленият боб растат от цветето на своето растение и Те съдържат боб, които са техните семена. Това ги прави плод.

Bell Peppers

Чърните на звънеца имат семена вътре и растат от цветето на растението, което ги прави плод. Въпреки това, FDC ги категоризира като зеленчуци.

хранителни профили

Независимо от тяхната техническа класификация, плодове и зеленчуци са отлични източници на витамини, минерали и фибри.

Много експерти казват, че когато се опитват да следват диета с гъсти хранителни вещества, човек трябва да се стреми да „яде дъгата“. Това е така, защото цветните зеленчуци съдържат жизненоважни хранителни вещества, а различните им нюанси показват различни хранителни профили. Разнообразната диета предлага редица витамини и минерали, което помага на хората да консумират питателна диета.

Например, червените и оранжевите зеленчуци са с високо съдържание на антиоксиданти и каротеноиди. Сините или лилавите зеленчуци са богати на антоцианини, които имат противовъзпалителни и антимикробни свойства. Междувременно тъмните, листни зелени са отлични източници на калций, фибри и каротеноиди.

Плодовете също съдържат различни полезни уромексил форте в аптеките хранителни вещества. Например, много цитрусови плодове – като портокали, грейпфрути и липи – съдържат витамин С, антиоксидант, който помага на тъканите на тялото да растат и да се поправят.

Ползи за здравето на плодовете срещу зеленчуци

И двата плодове, и зеленчуците осигуряват ползи за здравето.

Костно здраве

Хората се нуждаят от калций за изграждане и поддържане на силни кости. Той се среща естествено в броколи и тъмни, листни зелени като зеле, бок чой и зеленина. Портокалите и изсушените смокини също осигуряват значително количество минерал.

Имунно здраве

Витамин С играе съществена роля в способността на организма да лекува увредените тъкани.

плодове високо в този витамин включват:

 • Портокали
 • Ягоди
 • Бел чушки
 • Кивис

храносмилането

И двата плода, и зеленчуците са отлични източници на фибри. Хората обаче трябва да консумират продукти в своето цялостно състояние – не в сокова форма – – за да получат най -много фибри.

фибри предотвратява шиповете на кръвната захар, като забавя храносмилателния процес, а също така помага на храносмилателната система функционират правилно. Броколи, тиква, круши и ябълки, наред с други продукти, са с високо съдържание на фибри.

Достъпни плодове и зеленчуци

Според проучване от 2015 г., повечето възрастни в САЩ не консумират достатъчно продукти. Изследването показа, че най -голямото несъответствие в консумацията на зеленчуци е бедността. Въпреки че плодовете и зеленчуците са доказана част от питателна диета, те остават скъпи и недостъпни за много хора.

Хората, живеещи в хранителни пустини, са в значителен недостатък. Това са области, в които хората имат ограничен достъп до хранителни храни.

Хранителна диета може да бъде трудна за постигане, като се имат предвид тези бариери за достъп. Въпреки това, по -долу стратегиите могат да помогнат за облекчаване на някои от тези предизвикателства.

Изберете евтина продукция

Някои продукти, като Asparagus и плодове, могат да бъдат скъпи. Хората, които искат да разтеглят бюджета си за хранителни стоки, могат да се опитат да закупят по -достъпни опции.

Въпреки че най -малко скъпата продукция варира в зависимост от местоположението и сезона, някои от най -достъпните плодове и зеленчуци включват:

 • диня
 • Ябълки
 • Банани
 • Ананал
 • Праскови
 • Картофи
 • Изсушен боб
 • моркови
 • Зеле
 • Замразени смесени зеленчуци

Научете повече за яденето на хранителни храни на бюджет.

Проверете допустимостта за хранителна помощ

Хората, живеещи в САЩ, могат да имат право на програмата за подпомагане на допълнителното хранене (SNAP), месечно обезщетение, което позволява на хората да купуват плодове, зеленчуци, месо, хляб и други.

Ниските доходи, бременни, медицински сестри или следродилни лица (докато децата им навърши 5 години) също имат право на специалната програма за допълнително хранене за жени, бебета и деца (WIC). Това им осигурява достъп до хранителните храни, от които се нуждаят новите майки и младите бебета.

Проверете критериите за допустимост за SNAP и WIC.

Посетете пазара на местния фермер

В допълнение към пазаруването в магазините за хранителни стоки, хората могат да използват своите щракащи долари на повечето пазари на фермери.

Програмата Double Up Food Bucks, която в момента е активна в 25 от 50 -те щата, помага на хората да получат повече за парите си на пазара на фермерите. Той съвпада с всеки долар, който човек харчи, което означава, че може да получи два пъти продукта за една и съща цена.

Научете повече за двойници за храна. Вкус. Независимо от това, и двете съдържат основни витамини и минерали, които са важни за тялото.

Някои ползи от яденето на плодове и зеленчуци включват насърчаване на здравето на костите, функционираща имунна система и правилното храносмилане.

Повечето хора в САЩ не ядат достатъчно плодове и зеленчуци, докато тези Животът на или под линията на бедността консумира още по -малко. Въпреки това програмите за подпомагане на храните, като SNAP и WIC и пазаруване на достъпна продукция, могат да помогнат на хората да консумират по -питателни диети.

 • Хранене/диета
 • Затлъстяване/загуба на тегло/фитнес
 • Спортна медицина/фитнес

Медицински новини днес има строг Насоки за извличане на насоки и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

 • Каква е разликата между плод и зеленчук? (N.D.).

Contents