Всичко, което трябва да знаете за подагра

Всичко, което трябва да знаете за подагра

подагра е често срещан тип артрит, който причинява интензивна болка, подуване и скованост в ставите. Обикновено засяга ставата в основата на големия пръст, известен като метатарсофалангеална става. Основната му причина е наличието на твърде много пикочна киселина в организма.

подаграта засяга повече от 3 милиона американци и е най -честата форма на възпалителен артрит при мъже. И въпреки че е по -малко вероятно да ги повлияе като цяло, жените имат по -висок процент на развитие на подагра след менопаузата.

атаките на подагра могат да се появят бързо и могат да продължат да се повтарят във времето. Това продължаващо възобновяване може бавно да навреди на тъканта в зоната на възпаление и може да бъде изключително болезнено. Хипертонията, сърдечно -съдовите състояния и затлъстяването са рискови фактори за подагра.

лечение

хиперурикемия, където в тялото има твърде много пикочна киселина, е основната причина за подагра.

Хората обикновено лекуват състоянието с лекарства, отпускани по лекарско предписание. Тези лекарства могат да помогнат за лечението на симптомите на атаки на подагра, да предотвратят бъдещи разпаления и да намалят риска от усложнения като камъни в бъбреците и топхи. Топхи се отнася до това, когато киселинните кристали образуват маси от бели израстъци, които се развиват около засегнатите области.

Общите лекарства включват нестероидни противовъзпалителни лекарства и кортикостероиди, друго противовъзпалително. Те намаляват подуването и болката в зоните, засегнати от подагра.

Нивата на прекомерните пикочни киселини обикновено се дължат на свръхпроизводството на пикочна киселина или проблеми с бъбреците при отделянето на това вещество адекватно. Човек може да използва лекарства за намаляване на производството на пикочна киселина или да подобри способността на бъбрека да отстранява пикочната киселина от тялото.

Без лечение, остра атака на подагра ще бъде в най -лошия си случай между 12 и 24 часа след като започна. Човек може да очаква да се възстанови в рамките на 1-2 седмици без лечение, но може да има значителна болка през този период.

Тестове и диагностика

подагра често може да бъде предизвикателство за диагностициране, тъй като като Симптомите му са подобни на тези при други състояния. Докато хиперурикемията се среща при повечето хора, които развиват подагра, тя може да не присъства по време на избухване. В резултат на това човек не е необходимо да има хиперурикемия за диагноза.

Високите нива на пикочна киселина в кръвта на индивида или кристалите на урат в ставната им течност са основните диагностични критерии за подагра.

За да се оцени това, ревматологът ще извърши кръвен тест и може също да извлече течност от засегнатата става за анализ.

В допълнение, те могат да търсят кристали на урат около ставите или в рамките на израстването, използвайки Ултразвуково сканиране. Рентгеновите лъчи не могат да открият подагра, но здравните специалисти могат да ги използват, за да изключат други причини.

Тъй като съвместните инфекции също могат да причинят подобни симптоми на подагра, лекарите могат да търсят бактерии, когато провеждат съвместен течен тест на тест за течности на тест за течности на тест за течности на тест за течности на течност на течности към тест за течност на течно Изключете бактериална причина.

Видове

Има различни етапи, през които напредва подаграта.

Асимптоматична хиперурикемия

човек може да има Повишени нива на пикочна киселина без никакви външни симптоми. Докато хората не се нуждаят от лечение на този етап, нивата на пикочна киселина в кръвта могат да причинят увреждане на безшумната тъкан.

В резултат на това лекарят може да посъветва човек с високи нива на пикочна киселина да се справи с факторите, които евентуално допринасят Към натрупването му.

Остра подарък

Този етап се появява, когато кристалите на уратите в ставна изведнъж причиняват остро възпаление и интензивна болка. Тази внезапна атака е „пламък“ и може да продължи между 3 дни и 2 седмици. Стресовите житейски събития и прекомерната консумация на алкохол могат да допринесат за възпаления.

Интервал или междукритичен подагра

Този етап е периодът между атаките на остра подарък. С напредването на подагра на човек тези интервали стават по -къси. Между тези периоди кристалите на уратите могат да продължат да се натрупват в тъкан.

Хроничната игрална подагра

хроничната горна подагра е най -инвалидизиращият тип подагра и може да доведе до трайно увреждане на ставите и бъбреците. На този етап хората могат да имат хроничен артрит и да развият топхи в по -хладни области на тялото, като ставите на пръстите.

Хроничната горна подагра обикновено се случва след много години остри атаки на подагра. Въпреки това е малко вероятно хората, които получават подходящ напредък на лечението до този етап.

Pseudogout

Едно състояние, което експертите лесно объркват с подагра, е отлагането на калциев пирофосфат, известно като псевдогут. Симптомите на псевдогут са много сходни с тези на подагра, въпреки че пламъците обикновено са по-малко тежки.

Основната разлика между подагра и псевдогут е, че ставите се дразнят от кристалите на калциев пирофосфат, а не от уратните кристали. Pseudogout изисква различни лечения от подаграта.

причини

хиперурикемия, излишък от пикочна киселина в кръвта, е водещата причина за подагра.

Тялото произвежда тялото произвежда Пикочна киселина по време на разпадането на пурините. Това са химични съединения, намиращи се в големи количества в определени храни като месо, домашни птици и морски дарове.

Обикновено пикочната киселина се разтваря в кръвта и се отделя от тялото в урината чрез бъбреците. Ако човек произвежда твърде много пикочна киселина или не се отделя достатъчно, той може да натрупа и образува кристали, подобни на игла. Тези задействат възпаление и болка в ставите и околната тъкан.

рискови фактори

Няколко фактора могат да увеличат вероятността от хиперурикемия и подагра, включително по -долу.

 • Възраст: подаграта е по -често срещана при възрастни възрастни и рядко засяга децата.
 • Сексът: при хора на възраст под 65 години подаграта е четири пъти по -разпространена сред мъжете, отколкото жените. Това съотношение леко намалява при хората на възраст над 65 години, за да бъде три пъти по -вероятно.
 • Генетиката: семейната история на подагра може да увеличи вероятността човек да развие състоянието.
 • Избор на начин на живот: Консумацията на алкохол пречи на отстраняването на пикочна киселина от тялото. Яденето на диета с високо пурин също увеличава количеството на пикочната киселина в организма. И двете могат да доведат до подагра.
 • Експозиция на олово: Проучванията предполагат връзка между хроничната експозиция на олово и повишен риск от подагра.
 • Лекарства: Някои лекарства могат да повишат нивата на Пикочна киселина в тялото. Те включват някои диуретици и лекарства, съдържащи салицилат.
 • Тегло: Наднормено тегло или затлъстяване и с високи нива на висцерални телесни мазнини имат асоциации с повишен риск от подагра. Въпреки това, с наднормено тегло или затлъстяване не може директно да причини състоянието.
 • Други здравословни състояния: бъбречната недостатъчност и други бъбречни състояния могат да намалят способността на организма да отстранява отпадъците, което води до повишени нива на пикочна киселина. Други състояния, свързани с подагра, включват високо кръвно налягане и диабет.

Симптоми

Основният симптом на подагра е интензивната болка в ставите, която отшумява до дискомфорт, възпаление и зачервяване.

Състоянието често влияе върху основата на големия пръст, но може да се появи и в предния крак, глезените, коленете, лактите, китките и пръстите.

усложнения

В някои случаи подаграта може да се развие в по -тежки състояния, включително камъни в бъбреците или повтарящи се подагра.

съвети за превенция

Има много начин на живот и диетични насоки, които човек може да се опита да защити срещу това ВЪЗДУШЕНИЯ ИЛИ предотвратяване на възникване на подагра в първа инстанция:

 • Поддържане на висок прием на течност от около 2–4 литра на ден
 • Избягване на алкохол
 • Поддържането на умерено тегло

домашни средства за дома

Индивидите с подагра могат да управляват пламъци, като модерират това, което ядат и пият-балансираната диета може да помогне за намаляване на симптомите.

dec Повтарянето на храни и напитки с високо съдържание на пурини, за да се гарантира, че нивата на пикочна киселина в кръвта не стават твърде високи, е важна първа стъпка.

Храните с високо съдържание на пурини включват:

 • Червени меса
 • Игрални меса
 • Жлезисти меса, като бъбреци, черни дробчета и сладкиши
 • Морски дарове
 • миди
 • алкохол
 • Храни и напитки, подсладени с високо фруктозен царевичен сироп

Човек може да намали риска от развитие на подагра, като ограничи приема на храни, богати на пурин. Избягването на консумацията на пурин обаче не е необходимо. Умерената консумация на богати на пурин елементи може да помогне за управление на нивата на пикочна киселина и симптомите на подагра и да се възползва от цялостното диетично здраве.

подагра е вид възпалителен артрит. В резултат на това човек, изпитващ симптоми на подагра, може да се възползва от общите лечения за домашен артрит. Те включват оставане на активни, поддържане на умерено тегло и извършване на упражнения с ниско въздействие за поддържане на здравето.

Обобщение

подаграта е често срещана форма на артрит, която засяга ставите. Това може да доведе до интензивна болка, подуване и скованост. Състоянието засяга повече от 3 милиона американци и е по -разпространено при мъжете, отколкото жените.

Хиперурикемия – когато има твърде много пикочна киселина в кръвта на човек – е водещата причина за подагра. Индивидите могат да изпитат хиперурикемия, ако тялото им прекомерна пикочна киселина или ако бъбреците им не отделят веществото адекватно.

лекар обикновено препоръчва лекарства, отпускани по лекарско предписание за лечение. Това може да включва лечение за намаляване на възпалението в засегнатите стави и лекарства, за да се помогне за регулиране на нивата на пикочна киселина.

Хората могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на подагра, като избягват храни с високо съдържание на пурини, които тялото превръща в пикочна киселина, Поддържане на адекватно хидратирани и избягване на алкохола.

 • Болка/анестетика

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и институции и институции за научни изследвания и институции за академични изследвания и институции за научни изследвания и институции за научни изследвания и институции за научни изследвания и институции за научни изследвания и институции за научни изследвания и институции за научни изследвания и институции за научни изследвания и институции за научни изследвания и институции за научни изследвания и институции за научни изследвания и институции за научни изследвания и институции за научни изследвания и на партньорски изследователски институции, академични изследователски институции, академични изследователски институции, академични изследователски институции и институции за изследователски изследователски изследвания и са строи медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както https://harmoniqhealth.com/bg/ и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents